Výskum naznačuje, že pitie vody počas celého dňa pomáha deťom udržať si koncentráciu a lepšie sa učiť. Vybaviť naše deti fľašami vody na školský deň preto má svoj zmysel. Výber opakovane použiteľnej fľaše im pomôže dodržiavať ich pitný režim, zníži množstvo odpadu vznikajúceho z jednorazových fliaš alebo škatúľ na šťavu na jedno použitie a ušetrí peniaze. Naučiť deti piť vodu je nielen dobré pre ich zdravie, ale ak má školák fľašu na opakované použitie, zníži tiež množstvo odpadu, ktoré generujú jednorazové fľaše, a pomôže ušetriť peniaze.

Voda je taká dôležitá pre doslova každú funkciu v našom tele, takže je skvelý nápad poslať deti každý deň do školy s krásnou veľkou fľašou studenej vody.

Opakovane použiteľné fľaše sú nielen zdravé pre planétu, ale sú zdravšie aj pre vás. Tu je niekoľko vecí, ktoré je potrebné mať na pamäti. V prvom rade si vyberte fľašu bez toxínov, ako sú BPA, PVC, olovo, ftaláty a ďalšie chemikálie, ktoré sa často nachádzajú v bežných fľašiach s vodou. Budete tiež chcieť fľašu, ktorá je odolná, vyrobená tak, aby vydržala a recyklovateľná, keď sa jej dni skončia.

   

Pri výbere vhodnej fľašky sa je možné riadiť viacerými faktormi, pričom jedným z tých najdôležitejších je materiál, z ktorého je fľaša vyrobená. Kupovať si neustále balené vody nie je ekologickým ani ekonomickým riešením – najmä s ohľadom na to, že voda, ktorá nám tečie z kohútikov je zdravá a nezávadná. Hoci mnoho ľudí ich takto naozaj používa, treba povedať, že nejde o najlepší a najzdravší spôsob. PET fľaše balených vôd sú skutočne určené len na jedno použitie, po opakovanom naplňovaní vodou sa v nich podľa vedcov rýchlym a nekontrolovateľným spôsobom rozmnožujú baktérie, ktoré môžu spôsobiť viacero závažných chorôb. Rovnako PET fľašiam a kvalite vody v nich neprospieva teplo a slnečné žiarenie.

K tým najzdravším a recyklovateľným alternatívam patria fľaše zo skla, avšak vzhľadom na svoju krehkosť nie sú pre deti najvhodnejšou voľbou, keďže sa ľahko rozbijú. Nie sú tiež ideálne pre prenos horúcich tekutín a tak neposlúžia počas studených zimných dní, keď sa školáka rozhodnete vybaviť do školy čajom.

Tu je niekoľko vecí, ktoré je potrebné zvážiť pri výbere vhodnej fľaše na vodu do školy:

  • Veľkosť ... pre väčších školákov je 750 ml fľaša skvelá veľkosť. Pre mladšie dieťa by ste mohli zvážiť menšiu fľašu.
  • Nepriepustnosť ... Vždy si treba otestovať novú fľašu s vodou, než ju dáte deťom do školy, aby ste sa uistili, že netečie. Vytekajúca fľaša s vodou môže spôsobiť veľa škôd v školskej aktovke, knihách a čohokoľvek inom, čo je v taške školáka.
  • Nízka hmotnosť ... pamätajte, že čím väčšia je fľaša, tým bude ťažšia, keď bude plná.
  • Jednoduché čistenie ... toto je kľúčová funkcia. Fľaše na vodu so širokými otvormi sú ľahké na čistenie. Detská kefka na fľašu funguje perfektne. Denne je potrebné umyť fľaše na vodu a dôkladne opláchnuť. Fľaše s vodou môžu vytvárať slizké zvyšky, ak nie sú správne vyčistené, venujte im teda veľkú pozornosť. Fľaše na vodu so širokým otvorom sa ľahšie plnia a je jednoduchšie do nich pridávať kocky ľadu. Skontrolujte tiež veko/výtok na pitie/slamku a položte si otázku, či sa bude ľahko čistiť alebo existujú náročné oblasti, v ktorých sa budú množiť mikróby a baktérie.
  • Možnosť umývať v umývačke riadu ... Fľaše s vodou, ktoré je  možné umývať v umývačke riadu, zjednodušia starostlivosť o nich.
  • Bezpečnosť ... fľaše na vodu je možné vyrobiť z rôznych materiálov. Sklo pravdepodobne nie je pre malých školákov skvelou voľbou, avšak starší žiaci si už dajú na ňu pozor. Voda zo sklenenej fľaše má vynikajúcu chuť. Ďalej sú v ponuke plastové fľaše na vodu, ktoré neobsahujú BPA, a tiež z nehrdzavejúcej ocele. Tie udržia vodu chladnú a čaj v zime zase teplý, nehrozí ani rozbitie fľaše pri páde.

V zimných mesiacoch dobre poslúžia aj nerezové termoplechovky s objemom 0,5 l a 0,7 l, ktoré udržia nápoje dlho teplé. Majú výklopný náustok na pitie a viečko so šrubovacím závitom a silikónovým tesnením, ktoré zabráni rozliatiu obsahu. Dajú sa k nim dokúpiť aj náhradné viečka.