Nástup do prvej triedy je dôležitý krok v živote dieťaťa. Jeho novým verným pomocníkom na ceste do školy a zo školy sa stane školská aktovka či batoh. Nielen jej vlastnosti, ale aj pekný dizajn zohráva dôležitú úlohu, aby sa prváčik cítil komfortne.

Školská aktovka by mala zodpovedať postave dieťaťa. Mala by byť čo najľahšia, pritom mať dostatočne pevnú konštrukciu, vystužené nepremokavé dno a pevný polstrovaný chrbát. Taška by nemala presahovať chrbát dieťaťa a mala by ho čo najpresnejšie kopírovať. Pokiaľ možno by mala doliehať na celý chrbát dieťaťa (medzi taškou a chrbtom dieťaťa by nemal byť priestor na vloženie našej ruky). Mala by mať široké polstrované ramenné pásy a nutné sú aj zakomponované reflexné bezpečnostné prvky, ktoré zvýšia bezpečnosť dieťaťa v dopravnej premávke.

Vhodná taška má mať ergonomické prvky, ktoré pomáhajú dieťaťu rozložiť rovnomerne záťaž pomocou širokých ramenných pásov. Školské pomôcky je nutné umiestniť do tašky tak, aby ťažšie predmety boli čo najbližšie pri chrbte. Rodičia by mali kontrolovať, či dieťa v taške nenosí zbytočnosti. Skúste nahradiť nutné ťažké vecí ľahšími (napríklad vymeniť tvrdé dosky za ľahšie plastové).


Školské aktovky českého výrobcu Stil sú ľahké a pohodlné na nosenie - anatomické tvarovanie chrbtovej časti zaistí, že sa aktovka dobre nosí a že nebráni zdravému vývoju chrbtice. Systém "air flow" zaistí prúdenie vzduchu, takže sa chrbát dieťaťa nepotí. Jednoducho sa otvárajú a zatvárajú - bezporuchové patentované zapínanie Fidlock funguje skvele. Majú prehľadné usporiadanie a vnútorný priestor je rozdelený na dve priehradky, kde je všetko krásne zrovnané. Na všetkých stranách sú bezpečnostné prvky, takže dieťa je všade vidieť. Materiál je vodeodolný, takže môže školáčik aj trochu zmoknúť.

Stačí si už len vybrať vzor, ktorý sa bude Vášmu prváčikovi páčiť. K školskej aktovke si viete doladiť aj ostatné školské pomôcky, ako sú dosky na zošity alebo peračník.