S popisovačmi na porcelán od Edding je výroba ručne maľovaného porcelánu jednoducho hračkou. Dizajn nemusí byť zložitý - na efektívne vyzdobenie vášho taniera stačí krátky, zmysluplný alebo vtipný text a niekoľko zdanlivo náhodných bodiek. Je dôležité, aby ste ozdobili iba vonkajší okraj porcelánového taniera, a nie oblasť, ktorá prichádza do styku s potravinami. Hrot štetca je veľmi univerzálny a umožňuje vytvárať jemné čiary i široké ťahy štetcom. Tento kreatívny projekt si môžete vyskúšať aj s deťmi, pretože dizajn je možné otrieť vlhkou handričkou a vykonať opravy kedykoľvek pred tepelným zafixovaním v rúre. Po dokončení maľovania nechajte atrament chvíľu zaschnúť a potom pečte v predhriatej rúre.

Od obyčajného po nápadný: ručne maľovaný tanier na koláčik

Krok 1: Všetko, čo budete potrebovať, vidíte na obrázku :-) Čistý tanier, popisovač na porcelán, ceruzka. Na úplne jednoduchý dizajn bude postačovať čierny popisovač na porcelán. Vy si však môžete zvoliť aj inú farbu, ktorá sa vám páči.


Krok 2: Pre najlepší výsledok začnite umytím taniera s vodou a následne utrite handričkou s metylalkoholom. Dôkladné vyčistenie je nevyhnutné, aby sa odstránil neviditeľný ochranný film aplikovaný počas výroby, ako aj prípadné odtlačky prstov.


Krok 3: Vyberte si svoj text. Ak chcete mať istotu, môžete si najskôr načrtnúť text ceruzkou a potom ho prejsť pomocou popisovača na porcelán. Pamätajte, že nie je žiadna katastrofa, ak urobíte chybu, pretože stále môžete kedykoľvek robiť opravy pred zafixovaním teplom v rúre. Jednoducho utrite atrament s vlhkou handričkou a znova napíšte chybnú časť.


Krok 4: Pokračujte v zdobení okraja svojho taniera pomocou bodiek, čiar alebo ho ozdobte grafickými vzormi. Kreativite sa medze nekladú.


Krok 5: Akonáhle je dizajn hotový, nechajte ho 15 minút zaschnúť. Ďalší krok je fixácia teplom v rúre. Tanier vložte do predhriatej rúry a pečte ho pri 160°C 25 minút. Potom nechajte v rúre vychladnúť. Po upečení bude dekorácia vhodná aj do umývačky riadu max. do 50°C.

Ako sa hovorí: lepšie raz vidieť, ako stokrát počuť...